2016 Inception Award | a journey via art.

Alison Pollard

QUT

‘a journey via art’ is an art gallery not defined by white walls but it is a seamless journey via art.

idea2

My process consisted of analysing eight art galleries I had personally visited – both nationally and internationally within natural and contrived settings. (Natural settings: Teshima Art Museum, Chi Chu Art Museum, Garden of Fine Art, Heide Moma. Contrived Settings: Maxxi, The Louvre, GoMA, Museum of Brisbane). I mapped the users journey to and through the space by using a pre conceived set of emotions/feelings (disorientation/ confusion, wonder/awe, excitement/intrigue and respite/relief). I could then determine aspects, which presented how the user felt whether this was consciously or unconsciously done so. By analysing the eight galleries this way I could determine the most desired journey and create a set a guidelines and design aspects – which I then implemented into my design.

‘a journey via art’ (AJVA) is situated in Post Of ce Square, running between Adelaide and Queen Street in the Brisbane CBD. The site was selected as it had high areas of connectivity, views, proximity and connection towards natural/green spaces, clear sight lines through the site and was situated a short distance from existing cultural precincts.

AJVA is comprised of two journeys, both to the space and through the space. Re ecting that of the opposite to your daily journey through the city. The gallery is located over two levels within Post Of ce Square (plaza level and ground level). The user starts their journey at the Plaza Level, winding along a path being unconsciously positioned to view surrounding artworks not normally noticed

on their daily journey (The old post of ce and ‘The Banker’ artwork by Leonard Shillam, 1970). The user then gently enters the ground level and wanders through a variety of different galleries, exhibiting artworks and installations. The user is continuously being connected to the level above and the surrounding site, prompting the user to re ect on their journey as a whole.

The Round Gallery emphasises the rule of ‘clear sight lines’. Within the back half of the gallery, the oor is slightly raised, turning the users sight the opposite way. From this point you can clearly see through the shadow gallery and straight through the void towards the re ection gallery.

The Forest Gallery is made up of 46 columns, with eight being structural. The remaining 38 columns can be removed to create different exhibition spaces or break into smaller galleries. The voids above allow for plenty of natural light to enter the space, whilst providing an ever-changing gallery of shadows, creating wonder and awe within the space.

The Shadow Gallery is located directly beneath the clear glass bottomed pool on the plaza level above. It was named due to the multiple shadows created throughout the day reflecting off the water above and ltering through the art installations and surrounding galleries.

The Reflection gallery is the final part of the journey. It exhibits only one installation. A large mirrored dish recessed into the oor and centered within the room. The positioning of the void allows for the reflection to only show the sky above and surrounding trees, leaving the views of surrounding buildings out of reach. Thus, users feel like they have escaped their daily routine through city outside, re ecting on their internal unconscious emotional journey.

The art gallery additionally contains public areas; public seating and a park on the plaza level, whilst the ground level contains a restaurant with terrace, gift shop and a design library with accompanying reading terrace.

‘a journey via art’ was designed to leave the user unconsciously feeling a sense of wonder/awe and excitement/intrigue with designated areas for respite/ relief. It was created as an unconscious emotional journey to embark upon whilst viewing natural and man-made art and installations. The elements and area surrounding the site is the art itself.