2015 Inception Award | Bryanna Hanacek

TEMPORARY HOUSING;

A perception of ‘home’ for Fly-In, Fly-Out employees in temporary environments.

At present, the available temporary housing typologies provided to Fly-In, Fly-Out employees are perceived to affect the users psychological well-being as a response to the living conditions provided.

This temporary housing proposition explores the context of home with a particular focus on FIFO employees in temporary environments. The proposal seeks to implement a higher standard of living applicable for temporary habitation through the employment of subtle design elements prompting the user to form a perception of ‘home’.

Current temporary housing typologies are considered to be lacking three key areas of ‘home’ in the context of permanent housing. These areas are; Belonging, Control & Sociability. To achieve a desirable place for temporary habitation the design proposal prioritises these three areas as documented.

The Masterplan focuses on providing a sense of belonging by prioritising the action of ‘forming a community’. Here the masterplan incorporates four single living units, a central courtyard, communal entertainment + living area, storage area, laundry/ drying area, kitchen and dinning to accommodate 4-5 occupants at a time. Each of these clusters of 4-5 people is recognised as a ‘family’ providing the users with a sense of belonging and familiarity. When the site requires a larger scale of workers the design is transformed from a micro into a macro scale through the addition of clusters in a symmetrical pattern.

This larger scale collection of clusters is understood as a ‘community’ offering security and opportunities for sociability.

The Single Living Unit focuses on a controlled routine. This aspect was found to be the most situation, through an associated research investigation. This perception of permanency provides users with ones own private and controllable place to escape to. A crucial element in an environment where occupants are expected to both live and work with fellow employees. This emphasises the demand for not only opportunities for social interaction but more importantly private areas to unwind.

The Single Living Unit employs adaptable design elements allowing the user to personalise the space according to demand. Each zone has two or more functions to maximise space within a smaller sleeping area. To adapt between the two, the bed slides out from under the private deck and under the desk into the sleeping area. The desk itself the transforms into a ‘bedside table’ offering a place to sit a laptop or lamp etc. When the bed is no longer needed, it slides under the deck into a separate moisture & pest resistant casement to prevent damage. The bed head and footer are designed to enclose this space when opened or closed. The kitchenette has a number of operable cupboards that conceal furniture for transportation or fold down into the dining table. An ottoman emerges from this storage and can then be moved on demand to accommodate a lounge or act as extra seating within the dining area for additional guests. The windows are strategically placed along the length of the container to create an illusion of width by expanding views externally. Here the top layer of the private deck fold ups to conceal the window and protect the glass during transportation. The extra WC container is placed to ensure views do not impose on adjacent living units for privacy.

The communal living areas provide users with opportunities for social connection, interaction and tradition. Each is strategically placed to back onto a central courtyard which is recognised as ‘the backyard’ to create a link to ‘home’ from a typical place of permanent residency. Here the backyard acts as a central connector between all spaces on higher standard of living applicable for temporary habitation.